علت بروز تنگی کانال نخاعی گردن
ستون فقرات از قرار گرفتن مهرههای استخوانی روی هم تشکیل شده که از وسط این مهرهها نخاع عبور میکند. برخی از عارضهها باعث کاهش سوراخ وسط مهرههای ستون فقرات میشوند و در نهایت نخاع تحت فشار قرار میگیرد. علت بروز علایم تنگی نخاع گردن یکی از موارد زیر است
1- تنگی کانال نخاعی مادر زادی
در جراحی لامینوتومی سوراخی در قوس مهره (لامینا) ایجاد میشود. جراح با ایجاد این سوراخ فشار را روی ریشه عصبی کمتر میکند. برای انجام این جراحی ممکن است برش کوچکی ایجاد شود یا با میکروسکوپ عمل انجام شود. در برخی مواقع لازم است جراح لامینا را جدا کند. در این حالت به آن جراحی لامینکتومی میگویند.
2- وارد شدن ضربه به مهرههای ناحیه گردن
در اثر وارد شدن ضربه ناگهانی به مهرههای ناحیه گردن در تصادفات، سقوط از ارتفاع و اتفاقات این چنینی، ممکن است مهرههای ناحیه گردنی آسیب ببیند یا دچار التهاب شوند که در نهایت منجر به بروز نشانه های تنگی کانال نخاعی گردنی خواهد شد.
3- استئوآرتریت و رشد بیش از حد استخوانها
یکی از عوارض شایع بیماری تنگی کانال نخاع، رشد بیش از حد استخوانهای ستون فقرات است. این عارضه باعث ایجاد خارهای استخوانی میشود و در نهایت فضای کانال نخاعی را کاهش میدهد. استئوآرتریت نیز عارضهای است که با التهاب و تخریب مفاصل همراه است، میتواند منجر به تنگی کانال نخاعی شود.
4- فتق دیسک گردن
دیسکهای بین مهرهای به عنوان مانعی از سایش مهرهها در ناحیه گردن عمل میکنند که در صورت بروز فتق دیسک فشار روی نخاع افزایش مییابد و باعث بروز علائم تنگی کانال نخاعی گردن خواهد شد.
5- سفت و ضخیم شدن رباطها
رباطها معمولا با افزایش سن ضخیم میشوند و با سفت شدن رباطها احتمال بروز علائم تنگی کانال نخاعی گردن نیز افزایش مییابد.
علائم تنگی نخاع گردن
زمانی که فضای خالی بین ستون مهره در حال از بین رفتن و تنگی کانال در حال شکلگیری است، علائم با یکدیگر متفاوت خواهد بود. علائم بسته به محل تنگی کانال و عصبی که تحتفشار قرارگرفته نیز باعث ایجاد علائم متفاوت میشود. علائم رایج در بین اغلب بیماران به شرح زیر است:
-
-احساس درد در ناحیه بازو یا دست
-
- احساس درد در ناحیه گردن
-
- احساس درد در ناحیه شانه
-
- عدم توانایی در هماهنگ کردن دستها در زمان انجام کاری بهخصوص
-
- ضعف در بازوها
-
- احساس سوزن شدن یا گزگز در دست و بازوها
تشخیص تنگی کانال نخاعی گردن
پس از بررسی سابقه پزشکی و علائم، پزشک معاینه فیزیکی و عصبی را انجام میدهد. برای اهداف تشخیصی، از بیمار خواسته میشود که گردن خود را خم کند یا بچرخاند (مانور اسپورلینگ) تا علائم خود را تکرار کند. پزشک قدرت عضلانی، رفلکسهای بیمار را آزمایش میکند و راه رفتن او را برای ارزیابی تعادل و راه رفتن مشاهده میکند. انواع مختلفی از تستها برای ارزیابی عملکرد، حس و تعادل وجود دارد.
اشعه ایکس ساده یک آزمایش تصویربرداری خط اول تشخیص است که میتواند تغییرات ساختاری مانند کاهش ارتفاع دیسک، خار استخوان و اسپوندیلوز را نشان دهد. سایر مطالعات تصویربرداری مانند؛ اسکن رزونانس مغناطیسی MRI برای ارزیابی نخاع، اعصاب و سایر بافتهای نرم میتواند در تشخیص تنگی کانال گردن تأثیرگذار باشد. مطالعات تصویربرداری به پزشک کمک میکند تا تنگی نخاعی را تأیید کند و علت آن را مشخص کند.
کلام آخر:
تنگی یا باریک شدن کانال نخاع گردنی است. این باریک شدن کانال نخاعی میتواند منجر به فشرده شدن طناب نخاعی و یا ریشههای عصبی شود و بر عملکرد طناب نخاعی یا عصب تأثیر بگذارد که علائم مرتبط با رادیکولوپاتی گردنی یا میلوپاتی گردنی را ایجاد میکند. تنگی ستون فقرات میتواند در نتیجه اسپوندیلوز (تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات گردنی) رخ دهد، اما همچنین میتواند نتیجه آسیبدیدگی (شکستگی و بیثباتی) و شرایط التهابی یا ناشی از فتق دیسک یا تومور باشد.
تنگی کانال نخاعی عوارض قابل توجهی دارد و کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار میدهد. با گذشت زمان میتواند منجر به درد مزمن و ضعف عضلانی شود. در برخی موارد، میتواند منجر به سندرم دم اسبی شود. به همین علت واجب است در هنگام درد یا داشتن علائم این بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با تشخیص زود هنگام و درست، درمان مناسبی را دریافت کنید