024-33741193 024-33361444
ساعت کار :شنبه تا چهارشنبه از ساعت 16 الی 20
جراحی

دکتر کسری امین کاظمی

تنگی کانال نخاعی گردن

تنگی کانال گردن عبارت است از باریک شدن کانال نخاعی و یا مسیرهای ریشه عصب نخاعی در گردن. هنگامی که این باریک شدن رخ میدهد، نخاع و یا اعصاب میفشرده شوند و علائمی مانند درد، بی حسی، گزگز و ضعف در گردن، شانهها و اندامها ایجاد میکنند. اگر تنگی نخاع گردنی باعث فشرده شدن نخاع شود، پزشک این بیماری را به عنوان میلوپاتی گردنی معرفی میکند. تنگی کانال گردن لزوماً علائم ایجاد نمیکند، اما اگر علائم وجود داشته باشد، عمدتاً ناشی از رادیکولوپاتی یا میلوپاتی است.

درمان تنگی کانال نخاعی گردن بدون جراحی

این روشهای درمان غیر تهاجمی بوده و شامل دارو درمانی، فیزیوتراپی، ورزش، لیزر است. هر یک از روشهای درمان تنگی کانال نخاعی گردن بدون جراحی عبارتند از:

دارو درمانی

نخستین مرحله درمان تنگی کانال نخاعی گردن، دارو درمانی است. در این روش با تشخیص دکتر تنگی کانال نخاعی، داروهای ضد تشنج برای کاهش درد، داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین، داروهای کورتیکواستروئیدی به منظور کاهش التهاب نخاع و داروهای شل کننده عضلات برای کاهش دردهای مزمن تجویز میشود.

فیزیوتراپی

برای درمان تنگی کانال نخاعی گردن با فیزیوتراپی معمولا از روشهای ماساژ، گرما درمانی، اولتراسوند و… استفاده میشود.

ورزش

گردن درد یکی از اصلیترین نشانه های بیماری تنگی کانال نخاعی گردن است. ورزش برای درمان تنگی کانال نخاعی گردن بسیار موثر است. با در نظر گرفتن این عارض معمولا ورزشهای مخصوصی توسط فیزیوتراپ یا پزشک به شما ارائه میشود. در این قسمت نحوه خوابیدن تنگی کانال نخاعی گردن را نیز مشاهده میکنید.

درمان تنگی کانال نخاعی گردن با عمل جراحی

فیوژن ستون فقرات

اگر تنگی کانال نخاعی ناشی از جابجایی مهرهها باشد، در این صورت با استفاده از جراحی مهرهها در جای خود فیکس میشوند تا فشار از روی نخاع و اعصاب نخاعی برداشته شود.
دیسککتومی گردن
اگر دیسک گردن از اندازه معمول بزرگتر باشد، با نظر پزشک آن قسمت برداشته میشود.
در واقع با جراحی دیسککتومی گردن فضای کانال نخاعی باز میشود تا فشار از روی نخاع و اعصاب نخاعی برداشته شود.

کورپکتومی

این روش جراحی برای تنگی کانال نخاعی شدید استفاده میشود. در این روش یک یا چند مهره برداشته شده و جای خالی آن با گرافت استرات یا استخوانی که از سایر قسمتهای بدن فرد برداشته شده، جایگزین میشود.
لامینکتومی و فورامینوتومی
با وارد شدن فشار ناشی از بیرون زدن دیسک، روش لامینکتومی و فورامینوتومی پیشنهاد میشود. این روش درمانی به صورت جراحی یا با استفاده از رد کردن لوله در مجاورت ستون فقرات امکان پذیر است.

لامینکتومی گردن

در این روش جراحی با برداشتن لامینا در قسمت فوقانی ستون فقرات، فشار از روی نخاع برداشته میشود. لیزر درمانی جز روشهای کم تهاجمی درمان تنگی کانال نخاعی محسوب میشود. از لیزر برای درمان تنگی کانال نخاعی خفیف و مقطعی استفاد میشود. این روش برای تنگی کانال نخاعی شدید اثربخشی ندارد. در روش درمان تنگی کانال نخاعی گردن با لیزر، به دلیل کم تهاجمی بودن این روش عوارض قطعی وجود ندارد اما از جمله معایب این روش درمانی میتوان به طولانی بودن تعداد جلسات درمان با لیزر اشاره کرد.

علت بروز تنگی کانال نخاعی گردن

ستون فقرات از قرار گرفتن مهرههای استخوانی روی هم تشکیل شده که از وسط این مهرهها نخاع عبور میکند. برخی از عارضهها باعث کاهش سوراخ وسط مهرههای ستون فقرات میشوند و در نهایت نخاع تحت فشار قرار میگیرد. علت بروز علایم تنگی نخاع گردن یکی از موارد زیر است

1- تنگی کانال نخاعی مادر زادی

در جراحی لامینوتومی سوراخی در قوس مهره (لامینا) ایجاد میشود. جراح با ایجاد این سوراخ فشار را روی ریشه عصبی کمتر میکند. برای انجام این جراحی ممکن است برش کوچکی ایجاد شود یا با میکروسکوپ عمل انجام شود. در برخی مواقع لازم است جراح لامینا را جدا کند. در این حالت به آن جراحی لامینکتومی میگویند.

2- وارد شدن ضربه به مهرههای ناحیه گردن

در اثر وارد شدن ضربه ناگهانی به مهرههای ناحیه گردن در تصادفات، سقوط از ارتفاع و اتفاقات این چنینی، ممکن است مهرههای ناحیه گردنی آسیب ببیند یا دچار التهاب شوند که در نهایت منجر به بروز نشانه های تنگی کانال نخاعی گردنی خواهد شد.

3- استئوآرتریت و رشد بیش از حد استخوانها

یکی از عوارض شایع بیماری تنگی کانال نخاع، رشد بیش از حد استخوانهای ستون فقرات است. این عارضه باعث ایجاد خارهای استخوانی میشود و در نهایت فضای کانال نخاعی را کاهش میدهد. استئوآرتریت نیز عارضهای است که با التهاب و تخریب مفاصل همراه است، میتواند منجر به تنگی کانال نخاعی شود.

4- فتق دیسک گردن

دیسکهای بین مهرهای به عنوان مانعی از سایش مهرهها در ناحیه گردن عمل میکنند که در صورت بروز فتق دیسک فشار روی نخاع افزایش مییابد و باعث بروز علائم تنگی کانال نخاعی گردن خواهد شد.

5- سفت و ضخیم شدن رباطها

رباطها معمولا با افزایش سن ضخیم میشوند و با سفت شدن رباطها احتمال بروز علائم تنگی کانال نخاعی گردن نیز افزایش مییابد.

علائم تنگی نخاع گردن

زمانی که فضای خالی بین ستون مهره در حال از بین رفتن و تنگی کانال در حال شکلگیری است، علائم با یکدیگر متفاوت خواهد بود. علائم بسته به محل تنگی کانال و عصبی که تحتفشار قرارگرفته نیز باعث ایجاد علائم متفاوت میشود. علائم رایج در بین اغلب بیماران به شرح زیر است:

  • -احساس درد در ناحیه بازو یا دست

  • - احساس درد در ناحیه گردن

  • - احساس درد در ناحیه شانه

  • - عدم توانایی در هماهنگ کردن دستها در زمان انجام کاری بهخصوص

  • - ضعف در بازوها

  • - احساس سوزن شدن یا گزگز در دست و بازوها

تشخیص تنگی کانال نخاعی گردن

پس از بررسی سابقه پزشکی و علائم، پزشک معاینه فیزیکی و عصبی را انجام میدهد. برای اهداف تشخیصی، از بیمار خواسته میشود که گردن خود را خم کند یا بچرخاند (مانور اسپورلینگ) تا علائم خود را تکرار کند. پزشک قدرت عضلانی، رفلکسهای بیمار را آزمایش میکند و راه رفتن او را برای ارزیابی تعادل و راه رفتن مشاهده میکند. انواع مختلفی از تستها برای ارزیابی عملکرد، حس و تعادل وجود دارد.
اشعه ایکس ساده یک آزمایش تصویربرداری خط اول تشخیص است که میتواند تغییرات ساختاری مانند کاهش ارتفاع دیسک، خار استخوان و اسپوندیلوز را نشان دهد. سایر مطالعات تصویربرداری مانند؛ اسکن رزونانس مغناطیسی MRI برای ارزیابی نخاع، اعصاب و سایر بافتهای نرم میتواند در تشخیص تنگی کانال گردن تأثیرگذار باشد. مطالعات تصویربرداری به پزشک کمک میکند تا تنگی نخاعی را تأیید کند و علت آن را مشخص کند.

کلام آخر:

تنگی یا باریک شدن کانال نخاع گردنی است. این باریک شدن کانال نخاعی میتواند منجر به فشرده شدن طناب نخاعی و یا ریشههای عصبی شود و بر عملکرد طناب نخاعی یا عصب تأثیر بگذارد که علائم مرتبط با رادیکولوپاتی گردنی یا میلوپاتی گردنی را ایجاد میکند. تنگی ستون فقرات میتواند در نتیجه اسپوندیلوز (تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات گردنی) رخ دهد، اما همچنین میتواند نتیجه آسیبدیدگی (شکستگی و بیثباتی) و شرایط التهابی یا ناشی از فتق دیسک یا تومور باشد.
تنگی کانال نخاعی عوارض قابل توجهی دارد و کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار میدهد. با گذشت زمان میتواند منجر به درد مزمن و ضعف عضلانی شود. در برخی موارد، میتواند منجر به سندرم دم اسبی شود. به همین علت واجب است در هنگام درد یا داشتن علائم این بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با تشخیص زود هنگام و درست، درمان مناسبی را دریافت کنید

سیستم نوبت دهی آنلاین

جهت رزرو نوبت از سایت دکتر کسری امین کاظمی کلیک فرمایید