شکستگی مهره های ستون فقرات
استخوانها یا مهرهها که ستون فقرات را تشکیل میدهند بسیار مستحکم هستند ، اما بعضی اوقات مهرهها نیز ممکن است مانند هر استخوان دیگری در بدن دچار شکستگی شوند. شکستگی مهره معمولاً به دلیل مشکلاتی از قبیل: پوکی استخوان (بیماری که باعث ضعف استخوانها میشود) ، زمین خوردن یا سقوطهای بسیار سخت ، فشار بیش از حد و یا نوعی صدمه جسمی ایجاد میشود.
هنگامی که مهرهای در ستون فقرات تخریب شده و دچار فروپاشی شود ، میگویند آن مهره دچار شکستگی فشاری شده است. این نوع شکستگی معمولا در مهرههای صدری ستون فقرات (قسمت میانی ستون فقرات) به خصوص در مهرههای صدری پایینی رخ میدهد.
علل شکستگی فشاری مهرهها
شکستگی فشاری در ستون فقرات معمولاً در مهرههای پایینی مهرههای صدری (T11 و T12) و اولین مهره از مهرههای کمری (L1) رخ میدهد. دلیل واحدی برای شکستگی فشاری مهرهها وجود ندارد ، اگرچه کلمه فشاری خود نشاندهنده آن است که شکستگی به دلیل وارد آمدن فشار بیش از حد بر استخوان ایجاد شده است. اگر استخوان ضعیفتر از آن باشد که بتواند فشار طبیعی وارد بر خود را تحمل کند ، ممکن است به فشار زیادی نیاز نباشد تا بدنه مهره فرو بریزد. بیشتر استخوانهای سالم میتوانند فشار زیادی را تحمل کنند و ستون فقرات هم میتواند برای جذب شوک و فشار خم شود. اما اگر نیرویی که به مهرهها وارد میشود بیش از حد توان آنها باشد ، ممکن است یک یا چند مهره دچار شکستگی شوند. به همین ترتیب، میزان شکستگی و فروپاشی مهرهها بستگی به میزان فشاری دارد که مهرهها میتوانند تحمل کنند.
عوامل موثر در شکستگی مهره های کمر
همان طور که گفتیم اما عوامل بسیار ممکن است باعث ایجاد شکستگی در استخوان ستون فقرات و مهره های کمر گردد. از جمله مهمترین این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ایجاد فشار بیش از حد بر روی مهره های کمر:
ایجاد فشار بیش از حد بر روی مهره های کمر یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد کننده شکستگی می باشد که در تمامی افراد می توانند باعث ایجاد این عارضه گردد. در افرادی که استخوان های سالمی دارند، فشار وارده باید به میزان بسیار زیادی بر روی مهره ها فشار ایجاد کند تا باعث شکستگی گردد.
اما در افرادی که دچار پوکی استخوان هستند میزان این فشار کمتر بوده و با ایجاد نیروی کم نیز میتواند شکستگی ایجاد کند. فشار ایجاد شده بر روی مهره های کمر بیشتر به دلیل بلند کردن اشیا سنگین، انجام حرکت های شدید ورزشی، برخورد اشیا و یا ضربه بر روی مهره های کمر و … می باشد.
ضعف ساختاری در اثر پوکی استخوان:
پوکی استخوان یکی از شایع ترین عوامل ایجاد کننده شکستگی مهره های کمر است که در اثر عوامل مختلف مانند کمبود کلسیم و ابتلا به بیماریهای مختلف و یا حتی مصرف داروهای موثر میتواند ایجاد شود. پوکی استخوان همانطور که از نامش مشخص است، باعث تضعیف ساختار داخلی استخوان ها و نازک شدن لایه محافظتی استخوان می شود.
همین امر باعث میشود تا استخوان دیگر تحمل فشارهای کم را نداشته و با انجام حرکت های عادی و یا فشارهای بسیار ناچیز، مهره ها و استخوان های کمر دچار شکستگی شده و خرد می گردند. به طور مثال حرکت های ساده ای مانند خم شدن به جلو و یا حتی به پهلو دراز کشیدن در رختخواب نیز می تواند باعث شکستگی گردد. در موارد شدید حتی سرفه و عطسه نیز می تواند شکستگی ایجاد کند. در بیماران مبتلا به پوکی استخوان، در بسیاری از موارد شکستگی مهره ها همراه با خرد شدگی استخوان اتفاق افتاده و ترمیم بسیار سخت خواهد بود.
تروما یا شوک ناگهانی در مهره های کمر:
تروما یا شوک ناگهانی در اثر ضربه یا آسیب شدید نیز باعث شکستگی مهره های کمر می گردد. معمولاً این نوع آسیب دیدگی در اثر برخورد شدید اجسام با مهرهای کمر، سانحه تصادف خودرو، سقوط از ارتفاع، حرکات تشدید فیزیکی و یا هر عاملی که می تواند به صورت نقطه ای بر روی مهره ها فشار وارد کند، ایجاد می گردد. شکستگی در این حالت بسیار شدید بوده و استخوان در اکثر موارد خرد می شود.
ابتلا به سرطان متاستاتیک:
یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده شکستگی در مهره های کمر، ابتلا به سرطان متاستاتیک است ست که در اثر گسترش یک عامل سرطانی در بدن ایجاد شده و باعث تضعیف استخوان و فروریختن آن می گردد. در چنین حالتی احتمال ترمیم و بازسازی استخوان بسیار ضعیف بوده و خود بیماری سرطان مانع از از انجام این کار می گردد
ازون تراپی
ازون تراپی روشی است که به وسیله یک سوزن بسیار باریک و بلند انجام شده و جهت تخلیه دیسک بیرون زده از مهره کمر استفاده میشود. استفاده از این روش باعث کاهش حجم مایع درون دیسک شده و فشار عصبی منجر به درد را کاهش می دهد. در این روش با استفاده از تزریق ازون، پروتئین های مایع دیسکی اکسید شده و کاهش حجم صورت می گیرد. استفاده از ازون تراپی باعث می شود تا بدن تحریک شده و واکنش هایی جهت بازسازی و ترمیم آسیب دیدگی در بدن صورت گیرد که می تواند در درمان شکستگی مهره های کمر بسیار موثر باشد.
فیزیوتراپی
زمانی که مهره های کمر دچار آسیب دیدگی میشوند، رشته های عصبی نیز ممکن است دچار صدمه و آسیب شده باشند که در چنین حالتی بیمار باید جهت انجام توانبخشی بستری گردد. این دوره توانبخشی شامل درمان های فیزیوتراپی بوده که جهت تحریک و افزایش قدرت عضلات کمر می باشد. نوع درمان و میزان شدت آن به شرایط جسمانی بیمار و نوع آسیب دیدگی بستگی دارد و هر چه آسیب دیدگی شدید تر باشد نیاز به دوره درمانی طولانیتر خواهد بود. این دوره درمانی شامل مشارکت های چند رشته ای جهت توان بخشی خواهد بود.
جراحی شکستگی مهره های کمر
در صورتی که آسیب دیدگی مهره های کمر نیاز به انجام جراحی داشته باشد، پزشک می تواند دو نوع جراحی را بر روی مهره ها انجام دهد تا آسیب دیدگی برطرف گردد.
این جراحی ها شامل جراحی ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی بوده که در بهبود شکستگی مهره ها بسیار موثر هستند.
علائم و نشانه ها
علائم شکستگی ستون فقرات و شدت این علائم با توجه به نوع شکستگی ایجاد شده متفاوت می باشد .علائم شکستگی مهره کمر نیز به نوع شکستگی ایجاد شده در ستون فقرات که باعث ایجاد مشکل برای اعصاب شده بستگی دارد.
شکستگی مهره های کمر همیشه با درد همراه نیست، بنابراین حتی بعد از وارد شدن یک آسیب مثل تصادف رانندگی، ممکن است نتوان درباره ایجاد شکستگی در مهره ها مطمئن بود. به همین دلیل لازم است معاینات کامل توسط پزشک و بهترین متخصص ستون فقرات در این رابطه انجام شود.
به هر حال، شکستگی مهره های کمر می تواند باعث ایجاد درد یکباره و شدید در اطراف ناحیه آسیب دیده شود. شکستگی مهره های کمر همچنین می تواند ورم در اطراف این ناحیه را به همراه داشته باشد. در صورتی که شکستگی مهره کمر باعث وارد شدن فشار به یک عصب یا کانال نخاعی شود، فرد ممکن است با علائم عصبی زیر در این رابطه مواجه گردد:
شکستگی مهره های کمر به همراه عوارض عصبی از اهمیت خاص برخوردار هستند، بنابراین اگر شما با هر یک از علائم عصبی فوق مواجه شدید (حتی اگر در این رابطه درد نداشتید)، می بایست در اسرع وقت برای بررسی وضعیت به مطب پزشک مراجعه نمایید.
راه های تشخیص
به طور معمول جهت تشخیص عوارض ناشی از شکستگی مهره ها، دو نوع آزمایش انجام می گیرد:
1. تست مغز و اعصاب:
تست مغز و اعصاب جهت بررسی و ارزیابی وضعیت عصبی بیمار انجام می گیرد. این تست شامل ارزیابی توانایی حرکتی اندام ها، توانایی راه رفتن، واکنشهای عصبی اندام ها و غیره است. هدف از انجام این تست بررسی احتمال آسیب به مغز یا رشته های عصبی موجود در امتداد ستون فقرات است.
2.تصویربرداری از مغز:
تصویربرداری از مغز نیز یکی دیگر از روشهای تشخیص عوارض شکستگی مهره های ستون فقرات است که با استفاده از روش های سی تی اسکن، اشعه ایکس و MRI انجام می گیرد.
راههای درمان شکستگی مهره های کمر
اولین اقدام بعد از تشخیص شکستگی مهره های ستون فقرات این است که بیمار را به کمر بر روی تخت خوابانیده و کاملا بی حرکت نگه داشت تا به بیمارستان منتقل گردد. برای این کار می توان از ابزارها و تجهیزاتی مانند گردنبند طبی استفاده کرد. جهت درمان شکستگی نیز می توان از روش های زیر استفاده کرد:
داروهای مسکن
استفاده صحیح از داروهای مسکن خفیف میتواند درد را کاهش دهد. با این حال ، به یاد داشته باشید که داروها به بهبود شکستگی کمکی نمیکنند. این داروها صرفا به کنترل درد کمک میکنند.
کاهش فعالیت
اکثر افرادی که دچار شکستگی فشاری مهره میشوند به احتمال زیاد مجبور میشوند فعالیتهای عادی خود را محدود کنند. در چنین مواردی لازم است بیمار از هرگونه فعالیت و ورزش شدید خودداری کرده و قطعا از بلند کردن اشیاء سنگین یا هر کار دیگری که ممکن است فشار بیش از حدی بر مهرههای شکسته وارد کند پرهیز نماید. اگر بیمار سالخورده باشد ، پزشک ممکن است لازم ببیند بستری شود. استخوانهای مسنتر زمان بیشتری برای التیام و بهبودی لازم دارند و معمولا از استخوانهای جوانتر نازکتر و ضعیفتر هستند. بیماران باید درمان این نوع شکستگی را مثل هر شکستگی استخوان دیگری ، با دقت و جدیت پیگیری کنند
استفاده از بریس
یکی دیگر از روشهای رایج درمان برخی از انواع شکستگیهای فشاری مهره ، استفاده از بریس است. پزشک ممکن است برای بیمار یک بریس محافظ مهرههای ستون فقرات (که اغلب به آن آرتز پشت میگویند) تجویز کند. این نوع آرتز از پشت و ستون مهرهها پشتیبانی کرده و حرکت فرد را محدود میکند. دقیقاً مانند عملکردی که یک بریس بازو برای شکستگی بازو دارد. بریس به خوبی شکلدهی و قالبریزی شده تا کاملا با بدن بیمار مطابقت پیدا کند ، مثل گچ گرفتن که برای شکستگیهای دیگر انجام میشود. بریسهای مورد استفاده برای درمان شکستگیهای فشاری ستون فقرات به گونهای طراحی شدهاند که مانع از خم شدن بیمار به سمت جلو میشوند. این بریسها ستون فقرات را در حالت کاملا کشیده قرار میدهند (یعنی بیشتر از حالت طبیعی یا صاف). این امر باعث میشود بیشتر فشار از روی بدنه مهره شکسته رفع شده و موجب بهبود یافتن مهرهها میشود. این بریس همچنین از مهرهها محافظت کرده و تخریب بیشتر مهرهها را متوقف میکند.
شکستگی مهره معمولاً حدود سه ماه طول میکشد تا کاملاً بهبود یابد. برای بررسی روند بهبود ، احتمالاً هر ماه تصویربرداری اشعه ایکس انجام خواهد شد.